Hoe onderhoud je jouw fietsaccu in de zomer?

Hoe onderhoud je jouw fietsaccu in de zomer?

Is het perfect weer voor een heerlijke zomerse fietsvakantie op je elektrische fiets? Dan moet iedereen goed voorbereid zijn, ook als het om je accu gaat. Wij geven vier handige tips voor een maximale levensduur van je accu in de zomer.

Het is bekend dat de accu van je e-bike het optimale presteert tussen 10 en 25 graden Celsius. Bij kouder weer neemt de capaciteit - en dus de actieradius - af. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius adviseren wij om de fiets in de schaduw te stallen. Misbruik verkort de accu levensduur en dat willen we voorkomen, daarom geven we vier tips voor de zomer voor je e-bike accu!

1. Zorg dat de accu niet te heet wordt
Zoals eerder gezegd: pas op voor extreem hoge temperaturen. Hitte activeert chemische processen die de accu kunnen vernietigen. Je moet er dus altijd voor zorgen dat de temperatuur van de accu niet boven de 40 graden Celsius komt. En laat je fiets niet in de volle zon staan!

2. Zorg ervoor dat je fietsaccu nooit leeg is
Dit kan gebeuren als de accu dieper wordt ontladen dan de minimaal toegestane accuspanning. Als dit gebeurt, kun je dit niet langer gebruiken. Het accusysteem moet worden gerepareerd (BMS reset). Zorg er dus altijd voor dat je de fietsaccu zo snel mogelijk weer oplaadt. Of nog beter: houd de fietsaccu altijd goed opgeladen. Ideaal is om de accu minstens 1 keer per maand op te laden, ook als je de fiets een tijdje niet gebruikt.
Houd er rekening mee dat je de accu het beste kunt bewaren met een lading tussen de 20 en 80 procent.

3. Bewaar de fietsaccu in een droge ruimte
Bewaar je e-bike accu altijd op kamertemperatuur (10-20 C°) en in een droge omgeving. Bij voorkeur in huis en zeker NIET in een vochtige schuur. Bewaar uw e-bike accu niet leeg, zoals beschreven in punt 2.
Bewaar de accu niet naast een verwarmingssysteem.

4. Maak maximaal gebruik van je fietsaccu
De actieradius kan worden beïnvloed door eenvoudige maatregelen tijdens het dagelijks gebruik:

  • Trek je niet op in overmatige ondersteuning.
  • Gebruik maximale ondersteuning 2 of 3 bij het wegfietsen vanuit stilstand.
  • Trek op in een lichte versnelling.
  • Fiets zoveel mogelijk met een constante snelheid.
  • Remmen en optrekken kost veel energie.
  • Zorg voor een goede bandenspanning (voor Aprum en Colosseo 1,5 Bar voorband, 1,7 Bar achterband).
Back to blog