Fietsplan 2023

Fietsplan 2023

Het fietsplan 2023 geeft je de mogelijkheid om voordelig een mooie, nieuwe elektrische fiets aan te schaffen. Een elektrische fiets kopen via het fietsplan van de werkgever is de ultieme uitkomst voor een betere conditie en een schoner milieu. Er zijn verschillende manieren om een e-bike aan te schaffen met belastingvoordeel. De twee bekendste vormen van het ‘fietsplan’, zoals de regeling in de volksmond nog steeds genoemd wordt, zijn:

● Nationale Fiets Plan (NFP)
Via het Nationale Fietsplan mag je één keer in de drie jaren via je werkgever een nieuwe elektrische fiets met belastingvoordeel kopen. Hoe werkt het nieuwe fietsplan? Je betaalt de elektrische fiets van je keuze met je brutoloon. Omdat je met je brutoloon betaalt, hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Hierdoor heb je maximaal 52% belastingvoordeel op een maximumbedrag van €749,-. Over het resterende aanschafbedrag krijg je geen belastingvoordeel en moet je netto betalen.

Voor meer informatie over het Nationale Fietsplan lees je op de website van Nationale Fiets Projecten. 

● Werkkostenregeling (WKR)
Een alternatief op het Nationale Fietsplan is de Werkkostenregeling. Bij het WKR verstrekt je werkgever een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening. Binnen de Werkkostenregeling mag de werkgever maximaal 1,2% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Hierbij vallen ook de jaarlijkse kerstpakketten en personeelsuitjes. De werkgever kan zonder beperkingen een fiets vergoeden of verstrekken binnen de zogenaamde forfaitaire ruimte van 1,2% van de
loonsom. De Werkkostenregeling kent géén maximale aanschafwaarde.
Concreet betekent dit dat je werkgever het budget voor jouw nieuwe e-bike kan bepalen. Als werknemer kom je in aanmerking voor een reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer. Dit mag ook als je binnen een straal van 10 kilometer van je werk woont en op de fiets komt. Met deze kilometervergoeding kun je je nieuwe elektrische fiets financieren. Binnen deze regeling hoeft een werknemer niet aan te tonen dat de elektrische fiets voor woon-werkverkeer gebruikt wordt.
Waar kan ik meer informatie vinden over de werkkostenregeling?

Voor meer informatie over de Werkkostenregeling lees je op de website van
Werkkostenregeling.

Terug naar blog